De Eetscore in praktijk en onderzoek
De Eetscore kan worden gebruikt als screeningstool voor de voedingskwaliteit van patiënten in de huisartsenpraktijk of voor cliënten in de diëtistenpraktijk. De Eetscore kan bijvoorbeeld onderdeel uitmaken van het behandelplan en worden gebruikt voor het monitoren van de voedingskwaliteit. Daarnaast kan de voedingsadvisering een eerste stap zijn om uw patiënt op een eenduidige en gemakkelijke manier te adviseren om gezonder te gaan eten.
Bovendien is de Eetscore een geschikte tool voor voedingsonderzoek. Een eerdere evaluatiestudie toonde aan dat de Eetscore in staat is om deelnemers te categoriseren naar hun inname. De navraag dekt 85% van de dagelijkse energie-inname en geeft een goede dekking voor wat betreft de micronutriëntinname. |
Nagevraagde componenten
In de Eetscore wordt over alle componenten van de Richtlijnen Goede Voeding (RGV) 2015 de inname nagevraagd: groente, fruit, graanproducten, peulvruchten, noten, zuivel, vis, thee, koffie, smeer- en bereidingsvetten, rood vlees, bewerkt vlees, suikerhoudende dranken, zout en alcohol. De antwoorden worden vervolgens gescoord met de Dutch Healthy Diet index (2015) die voor elke component tussen de 0 (geen overeenkomst met RGV) en 10 (volledige overeenkomst met de RGV) ligt. Op basis van de score wordt per component een persoonlijk voedingsadvies gegeven met praktische tips.
Daarnaast bevat de Eetscore een extra component “ongezonde keuzes” om de inname van producten die buiten de RGV vallen te beoordelen. Ook hiervoor wordt een score berekend en een advies gegeven.
Daarnaast bevat de Eetscore een extra component “ongezonde keuzes” om de inname van producten die buiten de RGV vallen te beoordelen. Ook hiervoor wordt een score berekend en een advies gegeven.
Wat de Eetscore kan bieden
|