Waarom de Eetscore? |
Ontwikkeling |
De Richtlijnen Goede Voeding zijn opgesteld om het risico op chronische ziekten te verlagen. Voorbeelden van deze ziekten zijn hart- en vaatziekten en kanker. Hoe beter u aan deze richtlijnen voldoet, des te kleiner de kans is dat u deze ziekten krijgt. Maar ook als u al een chronische ziekte heeft blijft gezonde voeding erg belangrijk.
Door het invullen van de Eetscore krijgt u inzicht in hoe gezond u eet en kunt u er, indien nodig, zelf mee aan de slag gaan. Daarnaast kunt u de uitkomst van de Eetscore doorsturen naar uw huisarts of diëtist. Zij kunnen uw score en het bijbehorende advies gebruiken bij uw eventuele behandeling. Dit is alleen mogelijk als de praktijk van uw huisarts of diëtist is aangemeld bij de Eetscore. |
De Eetscore is ontwikkeld door de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit. De vragenlijsten die normaal gesproken worden gebruikt om de voeding na te vragen zijn relatief lang en kosten veel tijd om in te vullen. Kortere vragenlijsten zijn daarentegen niet in staat een goed beeld te geven van de gemiddelde voedingsinname.
Daarom heeft Wageningen Universiteit veel tijd geïnvesteerd in het ontwikkelen van de Eetscore. De Eetscore is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding en is met behulp van gegevens uit de Voedselconsumptiepeiling 2010 samengesteld. Uit eerdere evaluaties bleek dat de Eetscore een goed beeld geeft van de voedingsinname en bovendien erg gebruiksvriendelijk is. Op dit moment is de Eetscore geschikt voor iedereen met een Nederlands voedingspatroon*, met een leeftijd van 19 t/m 69 jaar. Voor mensen met een ander voedingspatroon of andere leeftijd is de vragenlijst (nog) niet getest. * gebruik van twee broodmaaltijden en één warme maaltijd |